Testarea HIV

Din 6 in 6 luni ma duc la Romanian Angel Appeal unde imi fac gratuit testul HIV. Ieri am fost sa imi iau ultimele rezultate. Evident ca testul mi-a iesit negativ. Sunt o persoana responsabila si grijulie cand vine vorba de siguranta practicilor sexuale sau BDSM. Cu toate acestea, ca noi toti, ma expun unui risc de infectare. Fie ca este vorba de activitati erotice sau vizita la manechiurista ne expunem unui risc. Tocmai de aceea mi se pare de bun simt repetarea testului HIV din 6 in 6 luni. Eu de 4 ani de zile ma testez regulat. Acest lucru imi ofera un confort psihic crescut atat mie cat si partenerilor mei.

Va recomand sa faceti o vizita pana la Sediul Romanian Angel Appeal (Strada Grigore Cobalcescu Nr. 2 – in spate la Cismigiu). Este bina sa dati un telefon inainte pentru a va asigura ca Aida este in cabinet si nu este plecata pe teren (telefon?: 021/3159269). Programul este de la 8 la 14.

Adresele altor centre de testare puteti gasi AICI. Sunati in prealabil!

Dupa ce vi se face consilierea (moment in care puteti sa puneti intrebari legate de HIV si alte boli cu transmitere sexuala) vi se vor pune cateva intrebari pentru a se stabili grupul de risc in care va incadrati. Apoi urmeaza o mica intepatura si in aproximativ o saptamana este gata si testul. Testarea se poate face anonim sau sub numele personal. Diferenta este ca in cazul in care este anonima ti se va aloca doar un numar pe baza caruia ti se va comunica rezultatul testului (fara sa primesti o hartie care sa ateste rezultatul). In cazul in care iti vei declara numele, asa cum fac eu de fiecare data, primesti rezultatele pe o hartie care atesta rezultatul testului.

Sper ca cele ce veti citi mai jos (luate de pe site-ul Seximus, va va convinge).

Astept reactii si mai ales rezultatele testelor voastre pe care sper ca le veti impartasi cu noi.

“Testul HIV test este un test specific, un test indirect, care nu pune in evidenta virusul imunodeficientei umane (HIV), ci anticorpii specifici anti-HIV ce apar in singe ca urmare a infectarii. Primul test care se face este testul ELISA (prescurtare dupa termenul Enzyme Linked Immuno-Sorbent Assay : reactie imunoenzimatica). Testul ELISA este deosebit de precis. Rezultatele lui se afla in intervalul de 99 – 99,5 % rezultate exacte. In cazul unui rezultat pozitiv se poate cere verificarea suplimentara a testului cu o procedura specifica – testul Western Blot sau IFA (prescurtare dupa termenul Immuno-Fluorescence Assay : reactie imunofluorescenta).

Testul HIV se face numai cu consimtamantul persoanei.

Exista doua tipuri de teste : cele anonime si cele nominale.

Daca se face un test anonim nu este necesara cunoasterea numelui persoanei. Proba de sange este individualizata printr-un cod numeric, rezultatul testarii fiind comunicat personal. Dezavantajul acestui tip de testare este ca, in cazul in care testul este pozitiv, persoana nu beneficiaza de trimitere catre centrele specializate de ingrijire si tratament.

Daca se face un test nominal unitatea medicala va cere numele persoanei. Proba de sange este individualizata prin numele persoanei iar rezultatul testului este comunicat personal. Avantajul acestui tip de testare este ca, in cazul in care testul este pozitiv, persoana beneficiaza de trimitere catre centrele specializate de ingrijire si tratament. Bineinteles ca se garanteaza confidentialitatea tuturor informatiilor – nume, rezultat test, etc.

Pastrarea confidentialitatii informatiilor privind statutul HIV al unei persoane este obligatorie pentru personalul medical si alte persoane care, in virtutea obligatiilor de serviciu, detin sau au acces la aceste informatii.

In cazul in care o persoana merge la un centru de testare HIV pentru test, un specialist consiliator ofera informatii despre test si raspunde la eventualele intrebari in legatura cu testul HIV si interpretarea rezultatului – aceasta este consilierea pre-testare. Testul propriu-zis consta in recoltarea unei probe de sange care este trimisa catre un laborator. Dupa o perioada de timp ce depinde de unitatea medicala (cuprinsa intre ore si zile) sunt primite rezultatele.

Rezultatul unui test ELISA poate fi negativ sau pozitiv.

Un rezultat negativ inseamna ca in sangele persoanei respective, la data la care s-a recoltat sangele, nu erau anticorpi anti-HIV. Totusi trebuie tinut seama de un anume aspect : din momentul infectarii pana la cel al aparitiei anticorpilor pot trece circa sase luni pentru ca organismul sa produca anticorpi care vor fi identificati cu ajutorul testului HIV. Un test facut in acesta perioada nu poate detecta anticorpii anti-HIV, dar persoana este infectata si poate transmite infectia. De aceea, testul HIV va indica un rezultat foarte precis de-abia dupa ce trece aceasta perioada de timp (de obicei cuprinsa intre 2 saptamani – 6 luni) numita fereastra imunologica. Daca o persoana este in situatia de a banui ca a fost infectata, pentru siguranta trebuie sa repete testul dupa aceasta perioada de timp.

In cazul unui test ELISA cu rezultat pozitiv se va face o retestare tot cu un test ELISA folosind de aceasta data truse cu antigene virale diferite. Daca si acest al doilea test are rezultat pozitiv se va face testarea de confirmare cu o procedura specifica – testul Western-blot (sau IFA). Testul Western-blot este un test specific de detectare a anticorpilor anti-HIV. Rezultatul acestui test poate fi pozitiv, negativ sau incert. In cazul unui test Western-blot negativ sau incert rezultatul testarii HIV este considerat negativ si se cere retestarea dupa 1 – 3 luni. Daca si rezultatul testului Western-blot este pozitiv se declara seropozitivitatea HIV. Un rezultat pozitiv inseamna ca au fost depistati anticorpi anti-HIV in sange, deci persoana respectiva este seropozitiva, iar virusul este prezent in organism. Un rezultat pozitiv nu inseamna SIDA, ci doar ca virusul imunodeficientei umane (HIV) este prezent si poate fi transmis si altora. Acest tip de testare ridica eficacitatea detectarii HIV foarte aproape de 100 %.

In cazul persoanei seropozitive urmeaza o consiliere de specialitate, post-test, in care aceasta va primi informatii in legatura cu ce reprezinta rezultatul testului, ce are de facut in continuare si va fi recomandata unui medic specialist infectionist. I se vor face o serie de analize suplimentare si in functie de rezultatele obtinute (numar de celule CD4, incarcatura virala, existenta unei infectii oportuniste, etc.) se va incepe tratamentul antiretroviral sau se va mai astepta. Medicul este cel care face recomandarea inceperii tratamentului cat si a tipului de tratament dar optiunea de a incepe tratamentul este a persoanei. Tratamentul este gratuit.

Avantajele testarii HIV sunt numeroase. In primul rand persoana isi cunoaste statutul HIV. Apoi, persoana seropozitiva poate primi ajutor, sprijin si tratament. Si nu in ultimul rand, persoana se poate proteja de infectia cu virusul imunodeficientei umane (HIV) pe viitor si astfel poate sa ii protejeze si pe ceilalti.”

3 Comments

  1. Comment by JessyBlue on January 22, 2009 11:41 pm

    Foarte interesanta aceasta postare si mai ales la obiect.Eu nu mi-am facut niciodata testul acesta, adevarul e ca in general m-am protejat, dar vorba ta…nu stim de unde sare “iepurele”.Oricum vreau sa fac acest test, locuiesc in Tm si sigur sunt centre si aici unde se efectueaza, dar s-ar putea sa ajung in viitorul apropiat in Bucuresti si e bine ca ai afisat adresa centrului respectiv pentru toata lumea interesata.De-a lungul timpului m-am documentat in legatura cu acest virus si chiar te-as ruga sa-mi spui care este parerea ta :virusul este creat artificial sau nu ?exista leac definitiv de neutralizare al acestuia? In fine…la a 2-a intrebare e clar ca raspunsul e mult mai amplu, daca chiar exista,depinde de stadiul evolutiei bolii.Sau poate chiar nu exista, indiferent de stadiu…

  2. Comment by ezada on January 23, 2009 12:20 am

    Sincera sa fiu imi este greu sa emit ipoteze care tin mai mult de teoria conspiratiei decat de fapte veridice. De-a lungul timpului au tot aparut diverse epidemii. E posibil ca virusul sa se fi modificat si astfel sa ajunga sa infecteze si populatia umana.

    Sunt convinsa ca in timp se vor gasi metode de atenuare a virusului daca nu de vindecare. De altfel in prezent poti trai (cel putin teoretic) o viata aproape normala chiar si fiind seropozitiv.

  3. Comment by JessyBlue on January 23, 2009 3:30 am

    Da, metode de atenuare a virusului chiar exista, insa nu si de vindecare completa.Cel putin, nu oficial.Intr-adevar, se pare ca poti duce o viata normala chiar fiind si seropozitiv, un exemplu concret ar fi cel al celebrului baschetbalist Magic Johnson, care e infectat de mai bine de 10 ani.Am citit undeva niste declaratii de-ale lui legate de aceasta boala, in care specifica ca respecta un regim de viata sanatos, care include sportul, mesele sanatoase cu legume si fructe, tratamenul prescris de doctor.Concluzia e ca..se poate!Asa ca sunt de acord cu tine Ezada, ca trebuie incurajati tinerii sa-si faca acel test, pentru a stii exact cum stau.Multi nu o fac din lashitate, le este teama sa nu descopere ceva in neregula.Amanarea insa nu duce la nimic bun, asa ca o chestie general valabila, nu numai aici, cu cat mai repede depistezi o problema, cu atat sansele de a o rezolva sunt mai mari. Multa sanatate !

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a comment

  • CALENDAR

    • March 2023
      M T W T F S S
        1 2 3 4 5
      6 7 8 9 10 11 12
      13 14 15 16 17 18 19
      20 21 22 23 24 25 26
      27 28 29 30 31  
  • CAUTARE

  • Primeste prin email DOMINARE.ro

    Adresa ta de email:

    www.erogen.ro

  • kink.ro bdsmforum.ro triskelion.ro

    www.ICRA.org

  • Labelled with ICRA

  • Copyright © 2010 Dominare.ro - Sub Tocul Ezadei. Toate drepturile rezervate.